Categories

Hari Pertama Lockdown, Begini Situasi di Malaysia



MALAYSIA, KOMPAS.TV – Pemerintah Malaysia mengumumkan lockdown selama dua pekan untuk mencegah penyebaran Covid-19.

Keputusan lockdown di malaysia menimbulkan “Panic Buying” atau belanja berlebihan di kalangan masyarakat.

Perdana Menteri Malaysia Muhyiddin Yasin mengumumkan keputusan lockdown negaranya yang mulai berlaku pada hari ini, Rabu 18 Maret 2020.

Pemerintah Malaysia juga melarang pertemuan yang melibatkan massa besar termasuk kegiatan keagamaan, olahraga, dan sosial budaya.

Pengumuman kebijakan lockdown selama dua pekan membuat sejumlah pusat perbelanjaan dipenuhi warga yang membeli kebutuhan sehari-hari.

Antrean panjang juga terlihat di loket pembayaran, beberapa rak seperti rak roti, rak telur dan beras terlihat kosong.

Di beberapa sudut, terlihat petugas membantu menyemprotkan cairan pembersih tangan.

Sementara itu, situasi di jalan penghubung antara Singapura dan Malaysia dilanda kemacetan parah pada Selasa (17/03) kemarin.

Warga Malaysia khawatir jika tidak segera pergi ke Singapura, mereka akan terkepung di Malaysia.

Padahal sebagian besar dari mereka memiliki mata pencaharian di Singapura.

Untuk mengetahui kondisi terkini di Malaysia, simak dialog bersama dengan Koordinator Pensosbud KBRI Kuala Lumpur Agung Cahaya Sumirat.

Nguồn:https://masothuecongty.com/

Views:
53
Article Tags:
Article Categories:
Tin HOT

Comments

  • Tapi yang bodoh nya kat Malaysia,kedai runcit buka,tapi kedai makan tak buka….bkn nya kedai runcit berisiko lagi,contoh nya pesakit pegang barang yang nak dibeli,lalu tak jadi beli….dan kedai runcit,tempat berkumpul pun ramai….daripada kedai makan,kalau dibuka buat untuk delivery dah cukup…mohon penjelasan

    andrew rew March 27, 2020 1:15 am Reply
  • No lockdown, just a movement restriction.. I still went out of my house yesterday in Seri Kembangan (15 mins south of KL) to buy food. But I just go out to buy essentials, I no longer go out of my house for no good reason. I am Malaysian

    Mustafa Kamal Satar March 27, 2020 1:15 am Reply
  • Dah balik jagan nak masok balik….jagan berlagak sagat …..kalau sudah kena …..baru kalian akan tahu …..kalian itu siapa di muka bumi ini…..ingat jagan berlagak gomong nya itu ya….

    Dj.RN.SRcom2017 VivoDj.RN.SRcom2017 March 27, 2020 1:15 am Reply
  • Not lockdown. habis panik org ckp lockdown

    Ikram Junior March 27, 2020 1:15 am Reply
  • Terima kasih TKI malaysia yang bekerjasama… semoga kita bisa mengharungi covid19 dengan jayanya.. 🥺🙏🏻🙏🏻 sentiasa jaga kebersihan ya. Semoga kita kembali bekerja secara normal selepas 2 mggu

    Normal People March 27, 2020 1:15 am Reply
  • setahu aku lockdown tu ko tk boleh keluar dari rumah mcm negara 🇮🇹 🇨🇳 🇺🇸 ini bukan lockdown. Ni di sebut kawalan pergerakan. Orang bule cakap (movement control order) adoi ni berita bikin aku gagal fokus😒 progam kawalan pergerakan ni bermaksud kau masih bole keluar loh faham nk beli makan kah atau pun apa la yg penting .. tapi dah di arahkan macam tu jangan pulak kau nak bersantai pulak kat luar ya. ntr dulu. aku mau tanya ni sekolah tamatan apa sih. jangan tau bahasa English tapi tak tau isi nya.. maaf aku hanya tamat SD . Please deh jangan buat orang keliru noton berita nya✌🏻

    Husny mubaroq March 27, 2020 1:15 am Reply
  • Sekarang bukan lockdown lagi..aku tau lah aku org malaysia..

    IQRAM HIQ March 27, 2020 1:15 am Reply
  • to be clear everyone.. this is not lockdown , its Movement control order atau Perintah kawalan pergerakan.
    Kami masih boleh keluar rumah tapi terbatas.. contoh hanya boleh keluar rumah seperti membeli makanan.

    miamor divenda March 27, 2020 1:15 am Reply
  • Ketika panic buying disitulah corona tersenyum,,,yg ada malah ngantri,rame,penularanya jadi lbh cepet,,,

    duta yetno March 27, 2020 1:15 am Reply
  • Korang ni pown kadang kadang jgn nak main tembak orang membuta je.. try fahami situation is the main point… contohnya tanya kenapa x pakai mask.. cuba korang gi cari kat kedai kalau ade jumpa aku bayar dgn cenitizer… then tanya plak kenapa bekerja.. dah pm kata pasaraya bukak kena lah kerja.. kalau x rakyat nak kena makan batu dgn pasir ke.. lain lah kalau dia kerja jual cat ke jual cicak kobeng ke apa… korang ni pown.. mcm good good laa.. pandai pandai la masing masing jaga diri dgn kebersihan masing masing.. elak bersentuhan dan elak cakap dekat dekat dgn orang tu penting… cuma duk rumah dan keluar beli barang rumah je selalu.. pastu balik.. kalau nak order delivery duit pown x berapa nak mandang… silap hari makan rumput kat laman rumah je la..

    Kamil Aizack March 27, 2020 1:15 am Reply
  • bukan lockdown…cuma pmbtasan kegiatan….misalnya …warung mkn bolh buka tp tidak boleh mkn di tempat…hhrus dibungjkus

    mas gunduL March 27, 2020 1:15 am Reply
  • Kmi hitung hitung istirahatt total setiap hari kja dan kjaa…

    Imam Sarno March 27, 2020 1:15 am Reply
  • Kmi tki di liburkan dua minggu..kmi sdah siapkan makanan untuk dua minggu..

    Imam Sarno March 27, 2020 1:15 am Reply
  • Ndak perlu kuatir bro , abdul somad bilang virus corona tentara allah , allah hu akbar

    Stefanus Himawan March 27, 2020 1:15 am Reply
  • Tabligh di Indonesia elokknya dibatalkan.

    Felix fox March 27, 2020 1:15 am Reply
  • Kalau makan di tempat makan umum orag yg makan kena denda 1000 dan pemilik warung makanya 20.000

    Bersatu Dalam jiwa March 27, 2020 1:15 am Reply
  • Masker di sini langka

    Bersatu Dalam jiwa March 27, 2020 1:15 am Reply
  • Kami kekurangan masker

    Bersatu Dalam jiwa March 27, 2020 1:15 am Reply
  • Mudah mudahan Allah SWT, segera di hapuskan virus Corona ini,dan virus virus yang lain, Amiin ya robbal alamiin. Dan untuk istri ku tersayang,hati hati aja di Malaysia ya,jaga kesehatan. dan jangan lupa sholat dan berdoa semoga di beri kesehatan dan keselamatan semuanya beserta keluarga besar kami dan keluarga besar bos istri ku tercinta, Amiin ya robbal alamiin.

    Herman - March 27, 2020 1:15 am Reply
  • Selamat hari raya nyepi dunia,,akhirnya hari raya nyepi dirayakan seluruh dunia,, semoga dg udara yg bersih bsa mengurangi virus2 yg menyebar

    Clara Luxe March 27, 2020 1:15 am Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *